-
Warto mieć - Aronia
Z zadowoleniem obserwuję, jak wielu spośród znajomych posiadaczy wypieszczonych trawników, sporej liczby iglaków i paru ozdobnych traw, zazdrośnie spogląda w kierunku moich smakowitych owoców. Cieszy mnie fakt, że znowu zmienia się moda ogrodowa, że zauroczenie ozdobnym tylko ogrodem pomału mija. Duża rolę w nowym spojrzeniu na ogród odegrało na pewno propagowanie zdrowej żywności, pochodzącej z upraw ekologicznych. Nie namawiam, by natychmiast wziąć się za uprawę warzyw. Wymaga to sporego zaangażowania, dużo czasu i pracy. Proponuję na początek wygospodarować miejsce dla paru krzewów, które nie zepsują estetyki naszej aranżacji. A więc warto mieć: borówki amerykańskie, jagodę kamczacką, porzeczki, aronię, maliny. To niezwykle łatwe w uprawie krzewy, które spełnią funkcję ozdobną i użytkową. O borówce, jagodzie, porzeczkach już pisałam. Proponuję do tego grona dodać aronię. Jest to krzew niezwykle dekoracyjny. Kwitnie w maju. Pokrywa się mnóstwem białych kwiatków. Czarne owoce zebrane w grona, na tle zieleni zdrowych liści zdobią go przez długie miesiące późnego lata. Najpiękniej prezentuje się aronia jesienią. Jej liście przybierają najpierw pomarańczową a potem czerwoną barwę. Dla tych liści głównie krzew ten pojawia się coraz częściej w ogrodach. W Europie aronia pojawiła się najpierw w Rosji w XIX w. Przywieziona została Ze Stanów Zjednoczonych. Miała pełnić rolę eksponatu w ogrodach botanicznych. Szybko jednak rozprzestrzeniła się. Tyle o ozdobnych walorach tego niezwykle łatwego w uprawie krzewu. Rośnie na każdej glebie, osiąga wysokość do 2 – 3 metrów. Nadmierna susza może mu nieco zaszkodzić.Najcenniejszą zaletą aronii jest bogactwo witamin, które w innych owocach i warzywach występują w śladowych ilościach (np. wit. P). Owoce aronii zawierają też dużą ilość antocyjanów, soli mineralnych potasu, magnezu, żelaza, wapnia, fosforu oraz takie pierwiastki śladowe jak jod, mangan, molibden. Substancje garbnikowe nadają owocom cierpki smak, stąd rzadko nadają się one do bezpośredniej konsumpcji. Dzięki jednak bogactwu składników owoce aronii wykorzystywane są w lecznictwie. Jak działają? Owoce i sok polecane są w leczeniu nadciśnienia tętniczego, arteriosklerozie, katarze żołądka oraz żylaków odbytu. Trzeba zaznaczyć, że w sokach i mrożonkach witamina P, która ma takie dobroczynne działanie, zachowuje swoją aktywność. W warunkach domowych możemy też przygotować smaczny dżem. W tym celu należy owoce lekko przemrozić i dopiero potem smażyć z dodatkiem cukru lub słodziku. Również suszone owoce zachowują swoją wartość. Susz zalany wrzątkiem daje napar o pięknym rubinowym kolorze. Świetnie smakuje w połączeniu z herbatą. Jeżeli dodam, że sok z aronii ma zastosowanie również w kosmetyce (pomocny przy oparzeniach), nie pozostaje nam nic innego, jak znalezienie miejsca w ogrodzie dla ozdobnej i niezwykle pożytecznej aronii. Powrót... »