-
Dżem, konfitura i nalewka z pigwy
Pigwa to niezbyt popularny owoc. Na pewno w sklepach dżemu z pigwy nie znajdziemy. Dawniej jednak nasze babcie często wykorzystywały go w domowym przetwórstwie. Czytaj więcej... » -
Wielkanocne specjały z indyka
Ten dzisiaj już bardzo powszechny ptak domowy pochodzi od amerykańskiego dzikiego indyka. Zaczęli go hodować podobno Aztekowie... Czytaj więcej... » -
Wielkanocny pasztet
Po 50 dkg mięsa cielęcego i wieprzowego, 20 dkg surowego boczku, 50 dkg wątróbki cielęcej lub wieprzowej, cebula, marchewka... Czytaj więcej... » -
Indyk z pieczarkami
60 dkg filetów z indyka, 25 dkg pieczarek, 20 dkg marchwi, 2 szklanki bulionu drobiowego, cebula, łyżka oleju, 2 łyżki mąki... Czytaj więcej... » -
Kaczka na dziko
Kaczka (świeża lub mrożona, mogą też być piersi), sól; MARYNATA: cebula, pół szklanki czerwonego wytrawnego wina, sok z cytryny, po kilka ziaren ziela angielskiego, jałowca i pieprzu; szczypta rozdrobnionych goździków; szklanka wody. Czytaj więcej... » -
Zielony sos
Składniki na cztery porcje: 4 jajka, duży pęczek ziół (np. szczypiorek, natka, trybulka, koperek, estragon, szałwia); 3 łyżki octu ziołowego lub winnego, sól, biały pieprz... Czytaj więcej... »