-
Indyk z pieczarkami
60 dkg filetów z indyka, 25 dkg pieczarek, 20 dkg marchwi, 2 szklanki bulionu drobiowego, cebula, łyżka oleju, 2 łyżki mąki, pół szklanki białego wina, 3 goździki, łyżeczka suszonego estragonu, 2 listki laurowe, sól, pieprz Mięso umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Cebulę obrać, naszpikować goździkami i listkami laurowymi. Razem z mięsem włożyć do gotującego się bulionu. Gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 min. Mięso wyjąć, pokroić w kostkę. Pieczarki i marchew pokroić w plastry, podsmażyć na oleju, oprószyć mąką, podsmażyć i zalać szklanką wywaru i białym winem. Dusić 10 min. Do pieczarek dodać mięso, doprawić solą, pieprzem i estragonem. Zagotować.