-
Jeżyna bezkolcowa
Jeżyna jest powszechnie znanym krzewem cenionym ze względu na smak i właściwości zdrowotne owoców. Owoce jeżyny zawierają duże ilości antocyjanów i karotenów (prowitamina A). Antocyjany to barwniki roślinne z grupy flawonoidów o silnych właściwościach przeciwutleniających, opóźniających proces starzenia się organizmu oraz zapobiegające nowotworom. Przed chorobami nowotworowymi chroni też występujący w tych owocach kwas elagowy. Owoce jeżyny to również bogate źródło witamin, łatwo przyswajalnych cukrów i kwasów. Znaczenie zdrowotne mają także przetwory z jeżyny – soki, dżemy, galaretki i nalewki. Uprawa jeżyny jest stosunkowo prosta. Krzew owocuje na pędach dwuletnich, preferuje lekko kwaśne podłoże. Można go prowadzić w formie szpaleru pojedynczego lub kolumnowego. W systemie kolumnowym rośliny wysadzamy przy pojedynczych podporach, do których przymocowujemy pędy, by nie rozchylały się na boki, co utrudniałoby pielęgnację i zbiór owoców. W uprawie ogrodowej ten system sprawdza się najlepiej. Pozostawiamy do 5 pędów w krzewie, pozwala to uzyskać do 3 kg owoców. Zabiegi pielęgnacyjne polegają na wycięciu wszystkich starych pędów i skróceniu owocujących do 160 cm. Zabieg ten stymuluje wytwarzanie pędów bocznych, na których tworzy się więcej pąków kwiatostanowych. Krzewy nawozimy wiosną, stosując nawozy azotowe. Ważne jest też regularne nawadnianie. Powrót... »