-
Kaczka na dziko
Kaczka (świeża lub mrożona, mogą też być piersi), sól; MARYNATA: cebula, pół szklanki czerwonego wytrawnego wina, sok z cytryny, po kilka ziaren ziela angielskiego, jałowca i pieprzu; szczypta rozdrobnionych goździków; szklanka wody. SOS: smalec wytopiony z kaczki, po łyżce cukru i mąki; ok. 2 szklanki bulionu warzywnego.Przygotowanie: Składniki marynaty starannie wymieszać (cebulę dodać obgotowaną). Kaczkę w dużym naczyniu zalać marynatą, przykryć i odstawić na 2-3 dni w chłodne miejsce. W tym czasie kilkakrotnie ją przewracać. Zamarynowaną kaczkę natrzeć solą (także od wewnątrz), zawinąć w folię i na godzinę włożyć do lodówki. Potem przełożyć do formy wysmarowanej masłem i piec w temp. 200 st. W czasie pieczenia skrapiać marynatą i podlewać tłuszczem z dna naczynia.
Można ją podawać na zimno z konfiturą z borówek lub żurawin. Jeżeli chcemy podać na gorąco, można ją polać sosem o smaku dziczyzny.
SOS: Cukier przesmażyć na smalcu z kaczki do uzyskania karmelowego koloru. Dodać mąkę, starannie rozetrzeć i rozprowadzić zimnym bulionem w takiej ilości, by powstał sos o konsystencji gęstej śmietany. Doprawić marynatą i gotować ok. 2 min.
Powrót... »