-
Jagoda kamczacka
Od paru lat staram się wybierać do mojego ogrodu takie rośliny, dzięki którym będzie ukwiecony od najwcześniejszej wiosny do zimy i takie, dzięki którym będą w nim owoce od tych najwcześniej dojrzewających aż po późnojesienne.Wśród tych ostatnich najwcześniej, bo już w maju, owocuje jagoda kamczacka. Jest to krzew zwany też suchodrzewem jadalnym, tradycyjnie uprawiany w Chinach, Japonii i Rosji. W Polsce pojawił się niedawno i uprawiany był właściwie tylko amatorsko. W związku z wzrastającym zapotrzebowaniem na ekologiczne uprawy, zaczęły się pojawiać jego plantacje produkcyjne.
Jagoda kamczacka jest krzewem dorastającym do 2 m wysokości, długowiecznym i całkowicie mrozoodpornym. Wymagania glebowe ma skromne, jednak zupełnie nie toleruje gleb o odczynie zasadowym. Zauważyłam też, że latem wymaga więcej wilgoci. Z powodu suszy może zbyt szybko stracić liście, które w tym czasie są jej jedyną ozdobą. Również wczesną wiosną ten krzew stanowi piękna ozdobę ogrodu, ponieważ zieleni się najwcześniej. Kremowe kwiatki pojawiają się już w kwietniu, a w maju granatowe, podłużne owoce, którymi jest wprost obsypany. Te owoce trzeba zbierać w miarę dojrzewania, ponieważ szybko opadają. Ostatnio pojawiły się również polskie odmiany. Maja one większe owoce, a przy tym utrzymują się one na krzewie i nie opadają przy najmniejszym dotknięciu. Tych odmian jest już stosunkowo dużo. Wydaje się, że najbardziej godne polecenia są odmiany Atut i Czarna.
Owoce jagody są słodko-kwaśne, można je spożywać na surowo lub w postaci dżemu. Mają istotne znaczenie w naszej wczesno-wiosennej diecie. Zawierają witaminy A, C, E, żelazo, jod oraz antocyjany, flawonoidy, polifenole. Działają wzmacniająco na nasze naczynia krwionośne, obniżają ciśnienie krwi, odtruwają organizm, spowalniają jego starzenie się. Owoce te mają tak dobroczynne działanie na nasz organizm, że trudno tu wymienić wszystkie ich zalety. Najzdrowsze są spożywane na surowo w postaci soku, przecierów, nawet nalewek. Zachowują jednak dużo tych prozdrowotnych właściwości zasuszone lub zamrożone. Przepyszne są konfitury z większą ilością cukru (1 kg owoców, 30 dkg cukru) lub dżemy z mniejszą jego ilością.
Pielęgnacja krzewu jest prosta. Dla obfitszego owocowania wskazane jest posadzenie co najmniej dwóch roślin. Wskazane jest też usuwanie starych pędów, które je zbyt zagęszczają i które w środku krzewu zasychają. Dopiero pięcioletni krzew możemy np. formować, jeżeli zbyt mocno się rozrasta. Krzew ten można też wykorzystać w postaci niezbyt wysokiego żywopłotu. Powrót... »