-
Pigwowiec czy pigwa
Pigwowce bardzo często mylnie nazywane są pigwami. A to przecież tak różne rośliny. Pigwowiec należy do rodziny różowatych. Pochodzi głównie z Japonii i Chin. Najpopularniejszy z nich to pigwowiec japoński, najpiękniejszy natomiast to pigwowiec okazały. Nazwę pośredni nadano mieszańcowi dwóch poprzednich.Pigwowce to cierniste krzewy, japoński osiąga wysokość do 1 m. Rozrasta się dość szeroko, można go jednak przycinać. Liście ma ciemnozielone, sztywne i nieco skórzaste . Zimą opadają. Kwitnie pigwowiec na przełomie kwietnia i maja. Swa popularność zawdzięcza właśnie kwiatom, podobnym w budowie do kwiatów jabłoni, ale o bardziej wyrazistej barwie. Kwiaty te są ciemnopurpurowe, niemal ogniste. Również jesienią krzew jest ozdobą ogrodu, bowiem jego owoce wyglądają jak małe jabłuszka w kolorze cytryny. Są kwaskowate i pachnące.
Pigwowiec jest łatwy w uprawie, ma małe wymagania, nie choruje, dość dobrze znosi suszę. Gleba winna mieć odczyn kwaśny do obojętnego. Przy zbyt dużej zawartości wapnia w glebie, może wystąpić chloroza liści.
Pigwa natomiast jest drzewem, ale w naszym klimacie ma formę rozłożystego, wysokiego krzewu. Nazwa pochodzi od miejscowości na Krecie, gdzie była uprawiana. Jej naturalne siedliska znajdują się na Zakaukaziu oraz w rejonie Morza Kaspijskiego.
W naszych ogrodach spotykamy ją rzadko. Została wyparta przez pigwowce, choć nie można jej odmówić walorów ozdobnych. Kwiaty przypominają trochę kwiaty jabłoni, są bardzo dekoracyjne, a przy tym miododajne, a w okresie jesiennym jest pigwa prawdziwą ozdobą trochę już opustoszałego ogrodu dzięki swoim owocom. Mają one kształt dużej gruszki lub jabłka i zachwycają kolorem. Podobnie jak pigwowce też się żółcą i błyszczą w słońcu.
To niezwykle aromatyczne owoce, które od dawien dawna wykorzystywano do produkcji miodu pigwowego, dżemów, soków, konfitur, nalewek a nawet win. Charakteryzują się one również właściwościami leczniczymi. Zawierają garbniki, pektyny, olejki eteryczne, cukry, Wit. C. Działają antybakteryjnie, pomagają przy problemach żołądkowo-jelitowych, pobudzają trawienie. Dobroczynnie wpływają na układ krwionośny, obniżają ciśnienie krwi.
Niestety, mają twardy miąższ oraz cierpki smak. Nie nadają się więc do bezpośredniego spożycia, dlatego pigwa tak straciła na znaczeniu.
Pigwa nie jest wymagająca co do gleby. Jednak owocuje o wiele lepiej na glebach żyźniejszych o umiarkowanej wilgotności. Powinna też rosnąć na stanowisku słonecznym, gdyż wtedy jej owoce lepiej się wybarwiają.
Zachęcam do posadzenia nie tylko pigwowca, ale również pigwy. Jak wykorzystać ich owoce, jakie przetwory z nich przygotować? O tym na stronie PRZEPISY ».
Powrót... »