-
Porzeczki dobre na wszystko
W ogrodzie ozdobnym nie powinno zabraknąć krzewów porzeczek. Zdobią bowiem nie tylko wtedy, kiedy kwitną, ale również, gdy maja owoce. A owoce wykorzystajmy do spożycia. Zawierają witaminę C, witaminy z grupy B, wapń, potas, fosfor, magnez, żelazo. Porzeczki czarne zawierają więcej witaminy C niż cytryny. Porzeczka zwyczajna, czerwona (Ribes rubrum L.) pochodzi z Europy Zachodniej. Jest to gatunek bardzo zmienny. Tworzy liczne formy i mieszańce międzygatunkowe. Owoce nadają się do spożycia na świeżo lub do przetworów: galaretek, dżemów, win i soków. Najwcześniejsze odmiany dojrzewają już w czerwcu.Z czerwonej, później również z czarnej porzeczki przygotowuję galaretki. Oto przepis: Owoce zbieramy z szypułkami, ważymy, płuczemy, osuszamy, obieramy. 1 kg tak przygotowanych owoców czerwonej porzeczki miksujemy z 1 kg cukru. Czarna porzeczka wymaga więcej cukru (1 kg owoców, 1kg 20 dkg cukru). Zmiksowane owoce wlewamy do wyparzonych słoiczków i szczelnie zamykamy. Po pewnym czasie zgęstnieją do postaci galarety. Przechowujemy w chłodnym pomieszczeniu. Galareta zachowuje właściwości surowych owoców. Jest przede wszystkim żródłem witaminy C w okresie zachorowań na grypę. Jest też świetna do przekładania tortów. Soki nie maja już takiej wartości, ponieważ musimy je pasteryzować. Mimo to i one są niezastąpione w naszej kuchni, gdy nastaną jesienno-zimowe szarugi. Stosujemy je w przeziębieniach, stanach osłabienia organizmu, wspomagają leczenie takich chorób, jak kamica nerkowa, miażdżyca , reumatyzm.
Porzeczki są więc bardzo pożytecznymi krzewami. Ich uprawa jest łatwa. Rzadko atakują je choroby.
Powrót... »