-
Rukola
Rukola znana była już w starożytności. Rzymianie cenili smak i aromat jej liści i nasion. Uznawana była za roślinę leczniczą, która miała wspomagać przemianę materii, a syrop z nasion pomagał przy uporczywym kaszlu. W Polsce jest to roślina wciąż mało znana, choć powszechnie dostępna w supermarketach . Popularna jest natomiast w Europie południowej i zachodniej oraz w krajach Bliskiego Wschodu jako warzywo liściowe albo jako roślina oleista. W naszym klimacie można ja z powodzeniem uprawiać w miejscach ciepłych, lekko zacienionych, z gleba piaszczysto-gliniastą, żyzną, zatrzymującą wilgoć. Nasiona można wysiewać od maja do września, w łagodne, ale śnieżne zimy, może przetrwać do wiosny. Zbieramy do spożycia młode liście, są łagodniejsze w smaku. Starsze liście są gorzkawe. Liście rukoli mają dużą wartość odżywczą, zawierają witaminę C, białko roślinne oraz składniki mineralne, m.in. żelazo i cynk. Jak wykorzystać rukolę w kuchni? Liście dodaje się do różnych zielonych sałatek, przyrządzonych z warzyw sezonowych. Nadają im one bardziej pikantny smak. Ugotowane na parze podaje się przyrządzone podobnie jak szpinak.
Przepis na sałatkę z rukoli i pomidorów:
- 1 szklanka posiekanych liści rukoli,
- 1 główka kruchej sałaty,
- kilka pomidorów,
- 1-2 jajka ugotowane,
- szczypiorek,
- koper, sól i pieprz,
- cukier, sok z cytryny.
Wszystkie składniki rozdrobnić, wymieszać, doprawić, polać sosem majonezowym lub musztardowym.
Powrót... »