-
Wielkanocny pasztet
Po 50 dkg mięsa cielęcego i wieprzowego (najlepsza młoda karkówka), 20 dkg surowego boczku, 50 dkg wątróbki cielęcej lub wieprzowej, cebula, marchewka, 2 dkg suszonych grzybów, bułka, 3 jajka, liść laurowy, sól, pieprz, ziele angielskie, jałowiec, majeranek, gałka muszkatołowa, masło.
Mięso, cebulę, marchewką i grzyby (wcześniej namoczone) dusić ok. 50 min. z przyprawami (liść laurowy, ziarna pieprzu, jałowca i ziela angielskiego). Pod koniec duszenia dodać wątróbkę. Mięso, warzywa i wątróbkę zemleć co najmniej dwukrotnie (dodać bułke bądź namoczoną, którą też mielemy, bądź suchą). Do masy dodać jajka, przyprawić majerankiem, szczyptą gałki, solą i pieprzem.
Dokładnie wymieszaną masą wypełniamy formę (nacieramy ją masłem). Pieczemy godzinę w temp. 190 st.
Powrót... »