-
Pomidory a zdrowie
Pomidory obecne są na naszych stołach przez cały rok. Jednak ich smak zależy od odmiany i warunków, w jakich są uprawiane. Pomidory jesienno-zimowo-wiosenne z hodowli szklarniowych nie dostarczaja nam tylu przyjemnych wrażeń smakowych, co letnie, dojrzewające w gorącym słońcu. Jeszcze lepsze są, jeżeli pochodzą z upraw ekologicznych. Naukowcy dowiedli przy tym, że pomidory z upraw ekologicznych charakteryzują się wyższą zawartością związków prozdrowotnych. Te związki to likopeny, beta-karoteny oraz witamina C. Pomidory zawierają też flawonoidy. Likopen oraz beta-karoten są silnymi przeciwutleniaczami i bardzo aktywnie neutralizują wolne rodniki. Wolne rodniki przyczyniają się do zmian informacji genetycznej komórki, utleniania tłuszczów, niszczenia struktur białkowych komórki. Uważa się, ze wiele chorób cywilizacyjnych jest efektem stresu tlenowego, głównie choroby nowotworowe. Zatem mówiąc w wielkim skrócie, karetonoidy usuwając wolne rodniki, stanowią bardzo cenny element naszego systemu obronnego. Podobne działanie ma likopen.Zwykle zaleca się nam spożywanie warzyw świeżych. Pomidory działają inaczej. Po termicznym przetworzeniu likopen zmienia swą budowę i w tej postaci jest znacznie lepiej przyswajany przez nasz organizm. Ponieważ rozpuszcza się on w tłuszczach, podobnie jak beta-karoten, w naszej diecie powinna się znaleźć np. oliwa.
W pomidorach znajduje się tez inna grupa związków niezbędnych dla naszego organizmu. Są to flawonoidy. One z kolei polepszają przepływ krwi w naczyniach krwionośnych, wzmacniają ich ścianki, dzięki czemu chronią przed ich pęknięciami, a tym samym przed wylewami. Spożywając tak chętnie to warzywo ze względu na jego walory smakowe, powinniśmy zatem mieć też świadomość jego dobroczynnego wpływu na nasze zdrowie.
W wielu ozdobnych ogrodach widziałam już zakątki z kilkoma krzaczkami pomidorów. To pierwszy krok ku zmianie charakterystycznego dla ostatnich lat myślenia o funkcji ogrodu. Jeżeli chcemy się zdrowo odżywiać, powinniśmy znaleźć w nim trochę miejsca dla uprawy przynajmniej niektórych warzyw i owoców.
Powrót... »