-
Róże owocowe
Róże to jeden z najbardziej popularnych krzewów w ogrodzie. Zyskały sobie miano arystokracji w ogrodzie. Na świecie występuje ponad 200 dzikich gatunków tych pięknych kwiatów oraz blisko 20 tys. odmian szlachetnych. W ogrodzie nie powinno jednak zabraknąć potomków róż dzikich, takich jak róża pomarszczona (R. rugosa) czy róża piżmowa (R. moschata). Są to róże owocujące. Odkryto niedawno, ze są one najbogatszym w przyrodzie źródłem witaminy C. Bardzo bogata w tę witaminę jest m.in. odmiana „Konstancin”, mięsiste owoce mają odmiany „Balerina”, „Robin Hood”. Owoce zbiera się, gdy są w pełni dojrzałe i suche. Można je przetwarzać na konfitury, soki, wina, można tez suszyć. Konfiturę można robić zarówno z owoców jak i z płatków. Przepysznie smakuje w karnawałowych pączkach.Przepisy: Płatki ucierane: płatkom obcinamy białe końcówki, pozostałe myjemy i suszymy. W makutrze ucieramy je z cukrem (ile ważą płatki, tyle samo cukru) i z cytryną. Sok z cytryny dolewamy stopniowo. Po utarciu powinny mieć kolor czerwony. Składamy do małych, wyparzonych słoiczków. Zakrętki skrapiamy spirytusem.
Konfitura z owoców: Owoce muszą być oczyszczone z pestek i włosków (wymaga to cierpliwości). 1 kg tak przygotowanych owoców wsypujemy do wrzącego syropu, sporządzonego z 1 litra wody i 1 kg cukru. Dodajemy sok z cytryny lub kwasek. Smażymy do uzyskania gęstej konfitury.
Powrót... »