-
Wielkanocne specjały z indyka
Ten dzisiaj już bardzo powszechny ptak domowy pochodzi od amerykańskiego dzikiego indyka. Zaczęli go hodować podobno Aztekowie. Rozsmakowali się w jego mięsie pierwsi koloniści i to on był głównym daniem obiadu, który urządzili w rok po przybyciu do Nowego Świata. W ten sposób wyrazili wdzięczność za wolność i niezwykły urodzaj, jakim obdarzyła ich po ciężkiej zimie amerykańska ziemia. Do dziś indyk stanowi najważniejszą pozycję w menu świątecznego obiadu w Ameryce.Do Europy został indyk przywieziony w XVI w. przez hiszpańskich konkwistadorów. Mówi się, że jest on najpiękniejszym prezentem, jaki Nowy Świat ofiarował Staremu Światu. Mięso indycze jest najmniej kalorycznym mięsem drobiowym, zawiera bardzo mało tłuszczu i cholesterolu.
10 dkg mięsa z piersi indyka dostarcza 109 kcal, tyle samo piersi kurczaka - 155kcal. W 10 dkg piersi indyka jest zaledwie 2,6 g tłuszczu, kurczak ma 8,6 g. Mięso indyka zawiera sporo fosforu i magnezu oraz niewielkie ilości witamin z grupy B oraz witaminę PP. Liczba dań przygotowywanych z indyka jest imponująca. Można go gotować, piec, smażyć, można spożywać na gorąco lub na zimno.
Na świąteczny obiad indyczka nadziewana cielęciną
Mała indyczka (3-4 kg), 4 cebule, 25 dkg pieczarek, 1kg kwaśnych jabłek, 10dkg masła, 1/2 szklanki bulionu z kostki, 5 łyżek calvadosu lub wódki, sól, pieprz
Farsz: 50 dkg mielonego mięsa cielęcego, 20 dkg sadła wieprzowego, 2 białka, po 1 łyżeczce świeżego tymianku, natki pietruszki i szczypiorku, sól i pieprz.
Pokrojone w drobną kostkę sadło mieszamy z cielęciną i przyprawami oraz ubitą pianą z białek.
Osuszoną indyczkę nacieramy solą oraz pieprzem i schładzamy w lodówce całą dobę. Farszem nadziewamy podgardle, na tuszce rozsmarowujemy masło. Pieczemy 2-3 godz. w piekarniku nagrzanym początkowo do temp. 200 st., a potem 180 st. Należy często polewać ptaka wytworzonym sosem.
Pod koniec pieczenia dodać do indyczki obsmażone na maśle, pokrojone na ćwiartki jabłka. Również na maśle usmażyć cebulę z pieczarkami, wlać do nich bulion oraz alkohol.
Dusić do miękkości, doprawić solą oraz pieprzem. Indyczkę i farsz pokroić na porcje, ułożyć na warstwie jabłek i obłożyć pieczarkami z cebulą. Polać sosem od pieczenia.
Udka indyka na słodko
4 udka, 4 plastry ananasa z puszki, 1 puszka mandarynek, smażone borówki, 3 łyżeczki soku z cytryny, 2 łyżki oleju, kawałek świeżego imbiru, sól i pieprz
Udka osuszyć, natrzeć solą, pieprzem oraz startym imbirem, skropić sokiem z cytryny i odstawić na 3 godz. Piec udka w żaroodpornym naczyniu posmarowanym olejem ok. 1 godz. w temp. 180 st. Należy je często podlewać syropem z mandarynek. Przed końcem pieczenia włożyć owoce.
Upieczone udka obłożyć owocami, przybrać borówkami i natką pietruszki. Podawać z ryżem.
Indyk z polędwiczkami
1 kg piersi indyczej, 2 polędwiczki wołowe (po ok. 30 dkg), 4 plastry żółtego sera, świeży koperek, sól, pieprz, olej.
Pierś indyka po osuszeniu rozciąć tak, by powstał płat. Lekko rozbić mięso. Polędwiczki obsmażyć na oleju, doprawić solą i pieprzem. Na płacie z indyka ułożyć plastry żółtego sera, koperek oraz polędwiczki. Zwinąć płaty w roladę, obwiązać nitką. Piec 1 – 1,5 godz. w temp. 180 st.
Powrót... »